KATTEBAKKE / KATTETOILET

Som katteejer ved man, at katte fra naturens side er meget renlige dyr. En kat bryder sig simpelthen ikke om ubehagelige lugte eller beskidte poter. Derfor har vi også et stort ansvar, når vi vælger at tage en kat indendørs, hvor den ikke længere selv er herre over blandt andet sit valg af toilet. Dette betyder, at vi skal kunne tilbyde katten de mest optimale betingelser for at leve et godt og behageligt liv, hvor den har mulighed for blandt andet et kattetoilet, som lever op til dens standard.

Skulle din kat pludselig ændre adfærd og begynde at urinere eller besørge andre steder, skal man som katteejer tage det alvorligt. Det første man skal gøre, er naturligvis at udelukke at katten har nogle fysiske gener, så som blærebetændelse – hvilket din dyrlæge let kan undersøge. Når dette er udelukket, skal du kigge på om kattens muligheder for at besørge i fred og ro, er til stede eller om du måske har skiftet kattegrus. For katte er vanedyr og bryder sig ikke særlig meget om forandringer.

En af de vigtigste funktioner en kattebakke har, er at give katten et trygt sted, hvor den kan besørge sig i fred og ro, og vi lægger vægt på, at en kattebakke har et flot ydre, og at den samtidig skal være funktionel. Katten er et meget renligt dyr og stiller høje krav til et ordentligt sted at besørge sig.

Vi har et stort udvalg, og vores produkter er af god kvalitet. Vi har bl.a. følgende mærker på vores hjemmeside: SinDesign, United Pets, Wouapy, MPS Italia og Stefanplast. Det er også værd at nævne vores tilbehør, hvor man finder forskellige kattegrusskovle, filter til kattetoilet, hygiejneposer og deospray.

I det følgende afsnit, kan du læse mere om bakke træning, typer at kattebakker, kattens naturlige adfærd og meget mere. Vi har forsøgt at komme hele vejen omkring katten og dennes toiletvaner m.m. Men skulle du fortsat have spørgsmål efter, at have læst dette afsnit, så hold dig endelig ikke tilbage – så hjælper vi gerne.

KATTEBAKKER

At finde nogle kattebakker, der både er af høj kvalitet og samtidig er pæne, så man føler at man kan være ”bekendt” at have dem stående i sit hjem, har igennem tiden været lidt af en udfordring – specielt for dem af os, der synes det er skønt med et smukt og unikt hjem, som vi ønsker skal rumme vores dyr, uden samtidig at ”skæmme”. Derfor har vi løftet hver en sten på vores vej, for at kunne levere de flotteste og mest unikke kattebakker til dig og din kat.

En kattebakke er og bliver uundværlig, også selv om vores katte ikke er 100% indekatte. For som katteejer, kender du sikkert lyden af kattepoter der kradser og er det ikke lige i kattebakken, er det en ”ikke helt” speciel dejlig lyd at høre. Derfor er det vigtigt, at vi opfordrer vores katte til at besørge lige der, hvor vi ønsker. Katte er et meget renligt dyr, som faktisk også selv, synes det er rarest med rene omgivelser. Så med en god og ren kattebakke, der er strøet med godt kattegrus, gør du din kat en stor tjeneste.

Vores kattebakker findes med høje rammer og i forskellige former, så der findes en bakke til en enhver smag. Det kan være en fordel at have flere kattebakker stående, som er tilgængelige, der hvor katten færdes. Kattens natur er at besørge sig forskellige steder og at dække sine efterladenskaber til. Hvis katten færdes både indenfor og udenfor, kan det stadig være en god idé at give den muligheden for at besørge sig indenfor. Det kan være praktisk, hvis f.eks. det er dårligt vejr, eller katten bliver syg.

HVORFOR SKAL UDEKATTE HAVE EN KATTEBAKKE?

Langt de fleste udekatte, vil for det meste foretrække at gøre sig ren udendørs, når de har muligheden. Og som beskrevet ovenover, er katte et meget renligt dyr, så de foretrækker faktisk at gøre sig rene, steder der ikke tidligere har været andre katte, hvilket jo gør det lidt svært, at kunne tilbyde en flok inde katte. Derfor skal vi kunne tilbyde dem rene og gode bakker døgnet rundt.

De fleste udekatte, har fra tid til anden også brug for at være indendørs, enten pga. meget dårligt vejr, sygdom, eller måske bare fordi den en nat vælger at være inde. I sådanne tilfælde, er det klart en fordel, at katten i forvejen er trænet til og vant til en kattebakke, således den ikke skal blive stresset og finde andre alternativer.

HVORDAN TRÆNER MAN EN KAT I AT BRUGE KATTEBAKKE?

De fleste katte har ikke brug for undervisnings i at bruge en kattebakke, det er oftest nok, blot at vise katten hvor den står og måske lige sætte den der op, så den kan mærke gruset mellem poterne. Men har man en killing, der for eksemplet er taget fra moderen lidt for tidligt, eller som på anden vis har været udsat for et trauma, kan det være nødvendigt.

Kattebakker til killinger, må ikke have for høje kanter, da det kan betyde, at killingen simpelthen opgiver at komme derop. Dernæst kan det specielt for killinger, være en fordel med en ”lukket” kattebakke, således den oplever mere ro og fred til sit gøremål.

TRÆNINGEN OG PLACERING AF KATTEBAKKEN

Når du skal træne din kat eller killing i at bruge kattebakken korrekt, er der nogle ting, du bør vide, for at forstå deres behov og naturlige instinkter.

En kat foretrækker at gøre sig ren i et uforstyrret miljø, hvor der ikke tidligere har været katte. Samtidig foretrækker de at urinere og lave ”stort” på forskellige placeringer, hvilket betyder, at det er utrolig vigtigt at dens kattebakke altid er ren. Alternativt, kan man med fordel have to kattebakker i huset, således katten hele tiden kan finde et ”rent” og ledigt toilet, specielt hvis man har flere katte.

 

SÅDAN FOREGÅR TRÆNINGEN:

Sørg for at killingen/katten er rolig og mæt, sæt den op i kattebakken og accepter hvis den blot springer ud med det samme. Ikke hold den der nede eller luk den inde, det opnår du intet ved, ud over en stresset og utryg kat. Kattebakken skal gerne blive et ”rart” sted for den at være. Springer katten op med det samme, skal du blot prøve igen, kort tid efter og gentag eventuelt hver time, indtil den forstår budskabet. Husk masser af ros og opmuntrende ord! Det kan de faktisk godt lide.

Du bør også gentage ovenstående, hvis du ser at killingen kradser i gulvet eller andre steder, det er nemlig oftest et tegn på, at den har brug for at komme på bakken.

Sørg for at placere kattebakken et sted hvor der er ro, og hvor katten til enhver tid har adgang, samtidig med det ikke er for tæt på dens mad og vandskåle.

RENGØRING AF KATTEBAKKEN:

Din kat foretrækker en ren og pæn kattebakke, hvilket kræver rengøring eller rettere soignering dagligt. Så fjern klatterne løbende og skift gruset når det trænger, typisk 1-2 gange om ugen.

For hvis ikke kattebakken lugter ren, vil din kat måske finde andre alternativer. Katte er ofte ret følsomme over for dufte, så undlad så vidt muligt at anvende skrappe rengøringsmidler, der afsætter duft i selve bakken og brug i stedet et neutralt rengøringsmiddel så som Rodalon eller blot meget varmt vand. Dermed undgår du at ”forstyrre” kattens lugtesanser.

 

KATTEGRUS

Det grus du vælger til din kattebakke, kan have afgørende betydning for hvorvidt din kat, synes om bakken eller ej. Mange sværger til grus i ler, da det både er prisvenligt og let nedbrydeligt. Men har du en kattebakke med låg, som måske samtidig står i et lukket miljø, er denne type grus ikke at anbefale, da den ofte er ret støvende. Her bør du i stedet kigge på grus, som er klumpende og ikke støvende og så er det også lettere at fjerne daglige klatter. Dette gør også, at gruset har en længere holdbarhed og dermed ikke skal udskiftes så ofte.

Sørg for der altid er mindst 4-5 cm grus i bakken, således katten har mulighed for at skrabe og dække godt til efter brug.

OBS! Katte har en meget følsom lugtesans og særligt killinger foretrækker som regel kattegrus uden duft, eller i hvert tilfælde uden en stærk lugt. Undgå at skifte kattegrus og type for ofte, da katte er følsomme for den slags.

PLACERING & ANTAL AF KATTEBAKKER

Som hovedregel siger man 1-2 bakker pr. kat, da nogle katte foretrækker at bruge en bakke til urinering og en anden, når den skal besørge. Men har man flere katte, siger en god tommelfinger-regel, at antallet af katte plus én er et passende antal. Så har man tre katte, burde fire kattebakker være nok. Men nogle katte deles fint om blot én bakke, og er kattene både ude og inde, kan man som regel nøjes med et færre antal.

Kattebakkerne bør placeres jævnt fordelt og altså ikke lige ved siden af hinanden. Placer dem gerne i forskellige rum, således kattene kan søge væk fra de andre katte og have ro og fred til sit gøremål. Dernæst er det vigtigt at placere sine kattebakker væk fra kattens mad og vand, samt væk fra de rum, hvor der er mest trafik og støj. En lille entre med megen trafik, kan let skræmme enhver kat fra at bruge sit toilet.

STØRRELSE PÅ KATTEBAKKEN

Et kattetoilet skal være stor nok til at katten kan dreje sig rundt og kradse i bakken, uden samtidig at skulle være bange for at falde ud eller træde i sine efterladenskaber. En hovedregel er, at en kattebakke, skal være 1 ½ x så stor som kattens længde og følger man den rettesnor, vil man være sikker på, at bakken ikke bliver for lille. Samtidig skal kanterne på bakken, være høje nok til at kunne rumme minimum 5 cm grus og gerne det dobbelte, så gruset ikke spredes når katten kradser i det (vær dog opmærksom på, at denne højde kan være en udfordring for helt små killinger). Hvorfor det kan være nødvendigt med et alternativ til dem.

 

HVILKEN KATTEBAKKE SKAL MAN VÆLGE?

Der findes mange forskellige typer kattebakker på markedet, men i vores sortiment finder du forskellige typer og modeller, som er velegnet til alle katte. Det kan nemlig ikke betale sig at gå på kompromis, så risikerer du nemlig at stå tilbage med en kattebakke, som katten ikke vil benytte. De modeller vi har i vores sortiment, er alle modeller, som vi ved kattene er glade for og som du dermed roligt kan vælge mellem. De er både udformet således de dækker kattens behov, samtidig med, de er designet, så vi mennesker ligeledes synes om at have dem i vores hjem.

Om man er mest til en åben eller lukket kattebakke, er meget individuelt og afhænger ofte af, om bakken skal stå et synligt sted eller om den kan gemmes lidt væk. Undersøgelser peger dog på at katte selv foretrækker åbne kattebakker, hvis de får muligheden for at vælge. Som nævnt tidligere, bør kattebakken have en størrelse der er 1½ x kattens længde for at kunne efterleve kattens behov.

Herunder gennemgår vi nogle af de forskellige typer af kattebakker, vi har valgt at tage ind i vores sortiment, og husk at du naturligvis altid er meget velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål.

KATTEBAKKE MED LÅG

Kattebakker med låg foretrækkes af mange mennesker, specielt hvis den skal stå et synligt sted i boligen. I vores sortiment, har vi udvalgt forskellige modeller, som både er pæne at se på, men som også er ”behagelige” for katten at anvende. Kattebakker med låg, fås både med og uden aftagelig dør eller helt uden dør.

Et eksempel er en af vores best sellers MINU kattetoilet. Her har du netop ovenstående mulighed og du kan med fordel prøve at tilbyde din kan adgang med eller uden døren, og hermed se, hvad netop din kat foretrækker. Denne model er ligeledes med ”lugt filter” hvilket gør, at den velegnet til at stå fremme.

LUGTFRI KATTEBAKKE 

Lugtfrie kattetoiletter vinder mere og mere frem. Netop denne type giver dig mulighed for at have en bakke stående uden du skal være bekymret for gener. Både materialet som kattebakken er udformet i, muligheden for at montere ”anti lugt tabletter” samt filtre, gør det i dag muligt at lave denne type bakker.

En af de mest eftertragtede modeller, er Poopoopeedo fra SinDesign. En super flot og elegant kattebakke, som er udført i super gode materialer og i et design, vi sjældent har set magen før.

Dette kattetoilet er så rummeligt, at det kan passe til en stor racekat så som Main Coon, samtidig med det er forsynet med ”anti lugt” tabletter, således det uden problemer kan placeres lige der i huset, hvor du ønsker.

KATTEBAKKE MED SKOVL

Langt de fleste kattebakker leveres med en skovl, som kan monteres enten bag på bakken eller under låget i bakken. Dermed har du altid din skovl lige ved hånden, hvilket gør det nemt og enkelt lige at fjerne klatter.

Skulle du være på jagt efter en skovl til din eksisterende kattebakke, har vi ligeledes et stort udvalg i ergonomiske skovle.

KATTEBAKKE TILBUD

Hos Design for Pets, har vi altid gode tilbud til vores kunder, da vi elsker at forkæle både to- og firbenede. Du vil derfor løbende kunne finde forskellige gode tilbud på kattebakker i vores sortiment.

I vores store udvalg har vi kattebakke med låg, så kattegruset forbliver inde i bakken. Det kan være en fordel, hvis man gerne vil have en lukket kattebakke til at stå et sted, hvor man færdes meget, da det kan være med til at reducere lugtgenerne. Katten har brug for fred og ro, så den får en god rutine og ikke får problemer med forstoppelse.

Det kan dog være svært at forudsige om katten foretrækker et toilet med eller uden låg. Vi kan nævne det elegante toilet fra Minu, hvor låget kan tages af, så katten har mulighed for at afprøve begge dele.

Vi vil også gerne fremhæve et af vores mest kendte brands Poopoopeedo, hvor det flotte design og funktionaliteten går op i en større enhed. Den kan stå et centralt sted i huset og samtidig passe ind i omgivelserne med de runde former. På indersiden af låget kan monteres en anti-lugt tablet, så lugten ikke bliver et problem i f.eks. i et mindre opholdsrum. Desuden er den syreresistent overfor kattens efterladenskaber og lavet i et økologisk materiale, så den kan bruges i mange år uden behov for at blive udskiftet med en anden.