KRADSETRÆ TIL KATTEN

Alle katte uanset størrelse, race og alder har behov for et kradsetræ. Det er deres naturlige instinkt, og et behov vi ikke kan eller må negligere. Katte kradser sine kløer for at holde dem skarpe til at kunne jagte og klatre, et behov der ligger så dybt i dem, at de simpelthen bare ikke kan lade være. Samtidig viser de ”styrke” over for andre når de kradser deres kløer, hvilket både giver dem selvtillid og styrker deres position i flokken (hvis man har flere).

Som katteejer er det derfor vores ansvar, at vi sikrer, at katten kan udleve disse behov. Og vi har et helt særligt ansvar, hvis vi har vores katte som 100% indekatte. For så har de ”kun” det vi stiller til rådighed for dem og deres naturlige instinkter forsvinder ikke, blot fordi vi sætter rammerne.

Katten vil og kan slet ikke lade være med at kradse, så hvis vi ikke ønsker de skal ”overtage” vores sofa og gøre den til et kradsetræ, er det vigtigt vi tilbyder dem et godt alternativ til træerne (og sofaen).

KRADSETRÆER SOM DIN KAT VIL ELSKE

Kradsetræ til katte fås i mange modeller, former og farver, så du vil uden tvivl kunne finde lige det kradsetræ, du synes vil passe bedst ind i jeres hjem. Om du vælger et kradsetræ til væg eller om du mere er til et kradsebræt til placering på gulvet, så vil de fleste katte være glade, blot de har muligheden for at få kradset sine klør.

Mange katte elsker at have overblik, hvorfor mange katteejere vælger et kradsetræ, der er kombineret med en søjle og måske en plade eller en hule øverst oppe. Men ikke alle katte foretrækker denne model, men det kommer vi meget mere ind på længere nede i artiklen. Derfor har vi i vores sortiment både høje og lave modeller at vælge imellem.

Katte er også fra naturens side et aktivt og nysgerrigt væsen, der har brug for masser af aktivering. Det rette kradsetræ, kan derfor være med til at give din kat et gladere og mere aktivt liv.

HVOR SKAL KRADSETRÆET PLACERES?

Langt de fleste katte har et stærkt behov for at markere sit territorium og lige som vise ”Jeg er chefen her!” Ud over et kradsetræ er afgørende for, at katten kan passe sine kløer, kradser de også for at vise ”her hersker jeg”.

At finde den rette placering til kradsetræet kan være lidt af en udfordring. Men generelt ynder katte at kradse kløer tæt på deres soveplads, ikke helt op ad men tæt på. Samtidig er denne plads ofte midt imellem kattebakken og madskålen. Hvorfor det er vores anbefaling, at du finder et sted, hvor katten ofte holder af at putte og hygge sig og så placere det der.

Et kradsetræ skal naturligvis monteres, så det er stabilt og kan holde til, at katten hopper op og kradser sine klør.

LÆR KATTEN AT BRUGE SIT KRADSETRÆ

Langt de fleste katte, vil uden tvivl selv hurtigt finde ud af hvad kradsetræet er til og hvorledes det skal bruges. Men ingen regel uden undtagelse. Så hvis din kat ikke af sig selv, finder træet interessant, kan du med fordel spraye lidt katteurt på kradsetræet, hvilket vil aktivere interessen hos katten.

Katte er meget undersøgende, men nogle kan blive forskrækket, hvis ikke kradsetræet er stabilt, hvilket naturligvis vil afholde dem fra at boltre sig i og på træet. Sørg derfor altid for, at dit nye træ er korrekt monteret og samlet, så der ikke bliver det der afholder din kat for at elske sit kradsetræ.

Har din kat derimod allerede fundet et uhensigtsmæssigt sted at kradse, som for eksempel i din sofa, kan det desværre være lidt af en udfordring at få den vænnet fra det igen. Ofte virker irettesættelser ikke ret godt på katte, for så vil de ofte blot gøre det, når du ikke er hjemme.

I stedet kan du placere dit nye kradsetræ næsten helt op ad sofaen, hvor den plejer at kradse og så belønne den når den bruger træet. Når du er kommet så langt, kan du langsomt flytte kradsetræet 5 – 10 cm med en til to dages mellemrum. Hermed kan du hjælpe katten med at flytte fokus fra sofaen.

SKAL UDEKATTE HAVE ET KRADSETRÆ INDENDØRS?

Langt de fleste udekatte, vil bruge træerne til at slibe sine klør og afmærke sit territorium. Men når det er sagt, så er hjemmet også en del af en udekats territorium, og det vil derfor være naturligt for den, også at skulle afmærke dette indendørs.

Skulle uheldet være ude og din udekat har behov for at være indendørs længere tid, enten på grund af sygdom eller vejrlig, så er det godt at den ved, at muligheden for at få kradset kløerne er til stede, og den kender placeringen. Så hvis din udekat fra tid til anden er indendørs, er det vores anbefaling, at du har et kradsetræ til den.

KORREKT STØRRELSE KRADSETRÆ / KRADSEBRÆT

Kradsetræer eller kradsemiljøer fås i mange varianter og størrelser. Og hvilken størrelse du vælger, bør afhænge af størrelsen på din kat.

Kattekillinger har ikke de samme krav og behov til et kradsetræ som den voksne kat. Men killinger bliver jo også større med tiden, så når du skal ud og vælge dit nye kradsetræ, anbefaler vi, at du vælger et der ikke bliver for lille til din kat i takt med den vokser.

Et kradsetræ kan nærmest ikke blive for stort, men derimod for lille. Derfor er det vigtigt at du tænker både kropsvægt og størrelse ind. For der er jo stor forskel på, om du har en lille huskat eller en stor Main Coon, hvilket du bør tage med i dine overvejelser inden valg.

SKAL MAN VÆLGE ET KRADSETRÆ ELLER ET KRADSEBRÆT?

Om du skal vælge et kradsetræ eller et kradsebræt afhænger af flere ting. Først og fremmest størrelsen på katten, som vi har gennemgået herover, men også hvor legesyg din kat er, samt hvad du har plads til i dit hus eller lejlighed.

Mange yngre katte foretrækker et kradsetræ, hvor der er plads til at springe rundt, fjolle og lege, mens ældre og større katte ofte synes bedst om et kradsebræt eller kradsemøbel.

VORES SORTIMENT AT KRADSETRÆER

Der findes mange forskellige typer Kradsetræer. Alle med hver deres fokus og forcer, der giver dig som katteejer mulighed for at vælge lige det, du synes bedst om.

Hos Design for Pets, har vi gjort det til en af vores missioner, at finde udstyr til vores skønne firbenede venner, uanset om det er kradsetræer til katte eller hundesenge, som vi gerne vil have stående fremme i vores hjem. For der er (heldigvis) de seneste år, kommet en del lækre designer ”møbler” frem til vores husdyr, så vores hjem ikke behøver ”lide” under dette. Derfor vil du finde et luksuriøst udvalg af udstyr til din kat i vores sortiment – og når vi siger luksus, er det ikke nødvendigvis fordi det behøver være dyrt. For du kan sagtens finde et lækkert billigt kradsetræ til din kat, uden at gå på kompromis med hverken kvalitet eller design.

De typer og modeller af kradsetræer du finder i vores sortiment, er alle modeller, som vi ved kattene er glade for. De er både udformet således, at de dækker kattens behov, samtidig med, de er designet således, at vi mennesker synes om at have dem i vores hjem.

Herunder gennemgår vi nogle af de forskellige typer af Kradsetræer, vi har valgt at tage ind i vores sortiment. Og husk at du naturligvis altid er meget velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål.

BONUS INFO TIL INDEKATTE

Indekatte har som tidligere nævnt behov for ekstra stimuli og aktivering. Da de ikke som udekatte får samme stimulanser i det daglige. Udekatte stimuleres konstant af deres omgivelser, af vejret, af frygten fra rovdyr, sikring af deres territorium, jagt på bytte osv. Alle disse ting, er med til at holde udekattene i god form og trivsel. Men når vi har vores katte som indekatte, bliver det vores ansvar at sikre, at katte har et godt, spændende og aktivt liv.

I dette afsnit, vil vi give dig nogle forskellige ideer til hvordan du stimulerer dem.

LÆR DIN KAT TRICKS!

For at lære din kat tricks, skal du først og fremmest finde ud af hvilken godbidder den elsker, for katte har egentlig ikke helt samme behov som f.eks. hunde til at ville ”please” os mennesker. Men det kan lade sig gøre – så fortvivl ikke!

Du skal som sagt have en masse lækre godbidder og MASSER af tålmodighed. Fang din kats interesse ved at holde godbidden op foran dens næse, før herefter hånden langsomt hen over hovedet på den, så dens vægt kommer over på bagparten. OG fortvivl ikke hvis katten blot vælger at bakke. Prøv blot igen og igen indtil den fanger budskabet. Husk at bruge verbal kommunikation samtidig, som f. eks ”sit” så katten kommer til at forbinde disse to kommandoer.

Næsten alle katte kan lære dette tricks – god træning!

STIMULER KATTENS JAGTINSTINKT!

Alle katte – også indekatte, har behov for at få stimuleret deres jagt / bytte instinkt. En mulighed er små legemus, kradsedyr, fiskestænger, golfbolde og andet legetøj. Gør det spændende for katten, de elsker nemlig selve jagten og altså ikke kun fangsten. Hvis du har et stykke legetøj, der er forsynet med en snor, så gem det under en tæppekant eller bag et bordben, således den kan se ”byttet” komme lidt frem, for så at forsvinde igen. Så vil katten ofte begynde at logre med halen og sænke kroppen, hvilket er en naturlig måde for den at signalere og gøre klar til sit angreb.

STIMULER DIN KAT MED MAD!

En meget simpel, men effektiv måde, er at bruge en såkaldt foderbold, der er forsynet med små huller. I bolden placerer man kattens foretrukken godbidder. Katten vil reagere på den velkendte gode lugt og dermed begynde at undersøge bolden. Når godbidderne så triller ud en efter en, vil det hurtigt fange kattens opmærksomhed. Og den vil dermed blive stimuleret, til at bruge både sin lugtesans samt sine koordineringsevner i jagten på den næste godbid.

Vi håber at du fik noget ud af vores små bonus råd til stimuli og blev inspireret til at træne med din kat. På YouTube kan du finde en helt masse videoer, der giver yderligere inspiration til flere og mere avancerede øvelser.